L’apicultura mobilista i altres aportacions de Francesc Andreu Femenias

Francesc Andreu Femenías  va fer història. Amb un esperit inquiet, apassionat i emprenedor,  va aportar a Menorca grans avanços tecnològics per al seu moment, després d’haver indagat aquelles tecnologies ja en marxa als Estats Units: automoció, telefonia, electricitat… Hi ha que dir que , primerament,  va ser apicultor i va voler indagar les modernitats de l’apicultura en el món.

Francesc Andreu Femenías va néixer a 1860. Va ser  apicultor entusiasta i va anar a conèixer de primera mà el procediment de els bresques mòbils, és a dir, l’apicultura mobilista  que utilitzam actualment, i la va aplicar als seus apiaris; per tant, va ser introductor d’aquesta modernitat a la nostra illa i a Espanya.

Per altra banda va promoure la implantació del telèfon a Menorca, va promoure la S.A. de Automòviles de Menorca, que va introduir l’automòbil de vapor i, a 1892, va crear “Eléctrica Mahonesa”, la primera fábrica d’electricitat de Balears.

Pots conéixer amb més detalls la història de la introducció de l’electricitat a Menorca i la seva evolució a partir de l’article que m’ha servit de referència per a aquesta petita explicació: el suplement de “Baleópolis” nº 54  en El Mundo / El Día de Baleares, el dilluns 16 demarçde 2010 (article: Francesc Andreu Femenías y la “pole position” elèctrica)

Així mateix us recoman una ullada al següent link on trobareu més detalls i fotografies sobre detalls de les  actuacions d’ Andreu Femenías en el tema d’apicultura:  http://fabian.balearweb.net/post/93844 i d’on us servesc aquesta hermosa fotografia:

primer apiario del sistema movilista en España